Prava djece nisu pitanje luksuza već obaveze

by feb 21, 2020Vijesti0 comments

Prava djece nisu pitanje luksuza već obaveze

by | feb 21, 2020

Prava djece u cjelini prosto nisu pitanja luksuza već međunarodnog standarda za koji smo se obavezali da ga primjenjujemo u svakodnevnom radu. Nažalost, mediji taj nivo primjene nemaju u svom radu i ono što je važno je da razumijemo da se sva prava sve djece jednako odnosi na svako pojedino dijete koje dođe u određenu rizičnu situaciju ili bude ugroženo na neki način, istakla je Ana Kotur Erkić, pravnica, aktivistica i blogerka koja je bila jedna od predavača na treningu za novinare i medijske profesionalce koji je održan 14. i 15. februara u Banjaluci.

Drugi dan je održana radionica koju je vodila Rubina Čengić

Trening je organizovan u okviru projekta „Promovisanje i zaštita prava ugrožene djece“ kojeg finansira Evropska unija, a implementiraju LIR Civilno društvo i ASB, a njegova osnovna tema je bilo izvještavanje o ugroženim kategorijama djece u medijima Bosne i Hercegovine.

Prof. dr Ivana Zečević, ekspert za škosku i dječiju psihologiju naglasila je da ugrožene kategorije djece već žive u specifičnim uslovima te da senzacionalistički ili neadekvatan pristup novinara toj grupi djece dodatno usložnjava njihov život i razvoj.

« Ukoliko neko dijete već ima izvjesne prepreke u životu i nema mogućnost ili priliku za topli dan i za adekvatno zbrinjavanje svojih potreba, zašto bismo mu život ugrožavali senzacionalističkim pristupom? To trebamo da imamo na umu», naglasila je Ivana Zečević, koja je okupljenim medijskim profesionalcima govorila o psihičkim posljedicama koje na djecu ostavlja neadekvatno izvještavanje.

Prof. dr Ivana Zečević je ukazala na negativne psihičke posljedice koje neadekvatno izvještavanje ostavlja na djecu

Prof. dr Ivana Zečević je ukazala na negativne psihičke posljedice koje neadekvatno izvještavanje ostavlja na djecu

Kad je riječ o ugroženim kategorijama, jako je bitno govoriti o negativnom pristupu i načinu izvještavanja o romskoj populaciji u BiH i čitavom regionu, kazao je Dalibor Tanić, urednik romskog portala Udar.

« Stereotip o Romima koji su mediji razvili generalno u čitavom društvu, a koji je prepun predrasuda je došao do te neke mjere kada moramo vrlo ozbiljno pristupiti rješavanju ovog problema i raditi na dekonstrukciji svega toga što se stvaralo u prethodnom periodu. Veliki broj negativnih primjera postoji o izvještavanju, prije svega o djeci. Govorimo tu o prikazivanju nekih video snimakai fotografija gdje se vide djeca, a ono što je poznato u medijima je da se stavlja i nacionalnost, čak i kada su maloljetnici u pitanju. Tako da je izvještavanje o Romima  i izvještavanje o maloljetnim Romima dio jednog čitavog seta. Moramo raditi na rješavanju tog nekog generalnog pristupa, kako bismo na neki način i umanjili taj odnos prema djeci», rekao je Tanić.

Dalibor Taniće je govorio o izvještavanju o Romima

Dalibor Tanić je govorio o izvještavanju o Romima

Da je jako važno da mediji u svom izvještavanju imaju na umu najbolji interes djeteta, naglasila je Ana Kotur Erkić.

«Mediji moraju da imaju na umu ono što se nastoji postići, a to je dobrobit djeteta i da sva sredstava kojima se dobrobit postiže budu zapravo proporcionalna, srazmjerna i odgovarajuća situaciji u kojoj se dijete nalazi», zaključila je.

Na treningu je održana i dvočasovna radionica koju je vodila Rubina Čengić, urednica portala Školegijum i novinarka i urednica Radija Otvorena mreža BiH. Kroz radionicu su razmjenjena iskustva i razgovaralo se o konkretnim primjerima izvještavanja o ugroženim kategorijama djece u medijima BiH.

 

Najnovije vijesti