Identifikovani nedostaci u oblasti socijalnih usluga i inovacija za ranjive grupe

by okt 20, 2021Vijesti0 comments

Identifikovani nedostaci u oblasti socijalnih usluga i inovacija za ranjive grupe

by | okt 20, 2021

„Analiza nedostataka i unapređenja oblasti socijalnih usluga i socijalnih inovacija za ranjive grupe“, realizovana je u okviru projekta „Bolja socijalna uključenost kroz osnaženu IRIS mežu organizacija civilnog društva“, koji je finansiran od strane Evropske unije, a njeni rezultati su predstavljeni na javnim slušanjima održanim u Brčkom, Sarajevu i Banjaluci.

Posljednje od tri javna slušanja održano je u Banjaluci 16. septembra, a prethodila su mu javna slušanja u Sarajevu 31. avgusta i Brčkom 01. juna 2021.

Svim javnim slušanjima su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti i institucija, SDI opština, IRIS BiH mreže, predstavnici civilnih organizacija, a u Brčkom i predstavnici Delegacije Evropske unije.

Učesnici Javnog slušanja upoznati su sa najvažnijim dijelovima ovog dokumenta koji se sastoji od pet poglavlja:

  1. Uvod u analizu,
  2. Socijalne usluge za vulnerabilne grupe u Bosni i Hercegovini,
  3. Socijalne inovacije i razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini,
  4. Uticaj pandemije COVID-19 na sistem socijalne zaštite,
  5. Zaključci i preporuke institucija iz oblasti socijalne zaštite i organizacija civilnog društva pružaoca socijalnih usluga.

Cilj analize je identifikacija nedostataka u odnosu na trenutnu situaciju,kada je riječ o zakonskim okvirima o socijalnim uslugama za ranjive grupe.

Glavni zaključak je da socijalnu zaštitu u Bosni i Hercegovini, kao djelatnost od opšteg interesa za društvenu zajednicu, karakteriše preopterećenost velikim obimom posla (naročito administrativnim), svakodnevno usložnjavanje socijalnih potreba, veliki broj korisnika, nedostatak specijalizovanih i razvojnih ustanova, nedovoljan broj stručnih radnika i realan rizik njihovog profesionalnog sagorijevanja, kao i nedostatak adekvatnog monitoringa i evaluacije.

„Analiza nedostataka i unapređenja oblasti socijalnih usluga i socijalnih inovacija za ranjive grupe“ dostupna je OVDJE.

Najnovije vijesti