Zaštita i jačanje ljudskih prava u BiH uz pomoć Evropske unije

by jan 23, 2019Vijesti0 comments

Zaštita i jačanje ljudskih prava u BiH uz pomoć Evropske unije

by | jan 23, 2019

Evropska unija dodijelila je 900.000 eura organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini za jačanje demokratije i ljudskih prava. Bespovratna sredstva su dodijeljena za ukupno 5 projekata, u čiju realizaciju je uključeno 13 organizacija, koje će raditi na zaštiti i promociji ljudskih prava u BiH.

Danas je u prostorijama EU Ureda u BiH održan prvi sastanak kako bi se razmijenile informacije i ojačala saradnja između svih dobitnika bespovratnih sredstava i njihovih partnera. Podrška je osigurana u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), koji predstavlja nastavak dosadašnje podrške EU organizacijama civilnog društva u BiH pod istim programom.

Voditeljica projekata u Delegaciji EU u BiH, Ajša Adrović-Bešlagić, predstavila je nagrađene projekte i istakla kontinuiranu podršku Evropske unije organizacijama civilnog društva u njihovom radu na  poboljšanju zaštite ljudskih prava i demokratizacije u BiH. “Ove godine, strateški pristup EIDHR-a je posebno usmjeren na ranjive kategorije. Nagrađeni projekti kreću se od promovisanja i zaštite djece, žena, starijih osoba i LGBT osoba, do zaštite prava potrošača i korporativne zaštite ljudskih prava. Nadamo se da ćemo u predstojećem razdoblju vidjeti  konkretne rezultate u svim navedenim područjima,“ rekla je Adrović-Beslagić.

EIDHR je poseban program Evropske unije koji nudi neovisnost djelovanja, što je veoma bitno u saradnji s organizacijama civilnog društva na nacionalnom nivou. Time je EU konkretno dokazala svoju opredijeljenost zaštiti i promoviranju demokratije i ljudskih prava u zemljama koje nisu članice EU, kako bi se  bolje uskladile sa standardima EU.  Ukupni budžet za EIDHR za razdoblje od 2014. do 2020. godine, na globalnom nivou, iznosi više od 1,3 milijarde eura.

Organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava u BiH, omogućeno je prijavljivanje projekata, i do sada su bili  vrlo uspješni u povlačenju sredstava, ne samo kroz nacionalni okvir EIDHR-a, nego i kroz pozive za podnošenje prijedloga iz globalne komponente programa.

Više informacija o EIDHR možete naći na: http://europa.ba/?page_id=685

Najnovije vijesti