U „Živim bibliotekama“ učestvovalo 45 učenika iz Drvara i Bosanskog Grahova

by feb 16, 2020Vijesti0 comments

U „Živim bibliotekama“ učestvovalo 45 učenika iz Drvara i Bosanskog Grahova

by | feb 16, 2020

Preko 30 učenika završnih razreda Osnovne škole „Drvar“ i 15 učenika završnih razreda Osnovne škole „Grahovo“ učestvovalo je u Živim bibliotekama koje su održane u ovim opštinama. Učesnici živih biblioteka imali su priliku da čuju „živu knjigu“, odnosno mladu osobu koja se susrela sa vršnjačkim nasiljem i nasiljem na internetu.

Učesnici su postavljali pitanja „živoj knjizi“ kako bi dobili više informacija o situacijama koje su dovele do problema, a interesovalo ih je i kako je „živa knjiga“ te probleme riješila, ko joj je pomogao i šta savjetuje mladima da urade ako se nađu u njenoj situaciji.

Na taj način su podigli svoje znanje o diskriminaciji i različitim vrstama nasilja na koje mogu naići te načinima za prevladavanje istih.

“Sva djeca nešto su usvojila na “Živoj biblioteci”. Bilo je tu dosta savjeta psihologa i “žive knjige” koje su pričali o stvarnim situacijama i mislim da bi trebalo da i u drugim školama u okruženju učenici dobiju priliku da poslušaju ova iskustva”, rekao je Aleksandar Butković, učenik osmog razreda OŠ Drvar.

Žive biblioteke su održane u okviru projekta „Promocija i zaštita prava ugrožene djece“ kojeg finansira Evropska unija, a implementiraju LIR Civilno društvo i ASB. Podršku u organizaciji Živih biblioteka pružile su pomenute škole i Udruženje građanki „Bosansko Grahovo“.

Najnovije vijesti