Socijalnu akademiju uspješno završilo 56 učesnika

by jul 5, 2021Vijesti0 comments

Socijalnu akademiju uspješno završilo 56 učesnika

by | jul 5, 2021

U sklopu projekta „Bolja socijalna uključenost kroz osnaženu IRIS mrežu organizacija civilnog društva“ finansiranog od strane Evropske unije, a implementiranog od LIR Civilnog društva i Arbeiter Samariter Bund-a, završena je još jedna aktivnost: Socijalna akademija „Socijalna preduzeća – inovativni model za održivo pružanje usluga i integraciju marginalizovanih grupa na tržište rada i društva“, koja je održana u Neumu od 28. juna do 1. jula. Cilj Socijalne akademije bio je  da učesnicima približi koncept socijalnog preduzetništva i mogućnosti koje pruža ovaj vid preduzetništva, u kontekstu inovacija, socijalnih usluga i integracije  marginalizovanih grupa na tržištu rada i društva.

Akademiju je uspješno završilo 56 učesnika, među kojima su bili:

  • Predstavnici organizacija civilnog društva, članovi IRIS BiH mreže,
  • Predstavnici SDI opština (opštine koje su bile uključene u proces mentorstva za izradu socio-ekonomskih projektnih ideja u sklopu projekta “Inicijativa za socijalnu dimenziju evropskih integracija”)
  • predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstva privrede i preduzetništva RS te predstavnica Pododjela za privredni razvoj Vlade Brčko Distrikta.

Prije samog početka akademije, organizovana je studijska posjeta  Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Ružičnjak-Los Rosales” u Mostaru i socijalnim preduzećima “Radin”, “Naša djeca” te Lonato restoranu u kojima su zaposlene osobe sa različitim poteškoćama. Druženje i prezentacija su održani u prostorijama udruženja Los Rosales, gdje su se učesnici akademije upoznali sa radom ovog udruženja, primjerima dobre prakse, načinom funkcionisanja pomenutih socijalnih preduzeća, ali i sa glavnim preprekama sa kojima se susreću u svom funkcionisanju.

Teme predavanja na Socijalnoj akademiji su bile raznovrsne i obuhvatale su:

  • Koncept, razvoj i značaj socijalnog preduzetništva (kontekst, trendovi, različiti modeli socijalnih preduzeća, mogućnosti prepoznavanja poslovnih prilika u zajednici i na tržištu, primjeri socijalnih preduzeća i praktičan rad);
  • Mjerenje društvenog uticaja (značenje društvenog uticaja, metode za mjerenje društvenog uticaja i društveni povrat ulaganja);
  • Poslovno modeliranje i planiranje iz oblasti inovativnih preduzetničkih poduhvata socijalnog preduzetništva (kako doći do poslovne ideje – kreativne inovativne tehnike dolaska do ideje; Tehnika Brainstorming 75; Vježba – Samoevaluacioni upitnik – test Meredith Belbin pregled vlastitih osobina; The Lean start up – upoznavanje nove paradigme u lansiranju novih proizvoda; MVP (minimum viable product)/studija slučaja; Canvas (platno) biznis model/Uber poslovni model; Poslovni plan- struktura i tehnike poslovne analize i Izvori finansiranja za socijalna preduzeća;
  • Socijalna preduzeća u BiH, regionu i Evropi – Pravni okvir i praksa;
  • Prezentacija primjera dobre prakse socijalnog preduzeca Agro-plan – Otaharin, Bjeljina i socijalanog preduzeća Centar Fenix, Sanski Most;
  • Osvrt o značaju socijalnih usluga i socijalnog preduzetništva (povezivanje koncepta pružanja socijalnih usluga i socijalno preduzetništvo u korelaciji sa trenutnim stanjem u sistemu socijalne zaštite i izazovima sa kojima se učesnici susreću, kao i ukupan značaj u djelovanju na socijalne probleme u Bosni i Hercegovini).

Akademija je ukazala na značajnu povezanost socijalne i ekonomske politike i potrebu za uvezivanjem svih subjekata na koje se može odnositi socijalno preduzetništvo. Ostvarena je odlična interakcija trenera i moderatora sa učesnicima i ono što je posebno ohrabrujuće je da kod učesnika postoji motivisanost i spremnost da jačaju svoje kapacitete za razvoj socijalnog preduzetništva.

Najnovije vijesti