Social Media Caravan “Socijalno ugrožene grupe u novinarstvu”

by jun 13, 2022Vijesti0 comments

Social Media Caravan “Socijalno ugrožene grupe u novinarstvu”

by | jun 13, 2022

Social Media Caravan “Socijalno ugrožene grupe u novinarstvu” organizovan je u okviru projekta Bolja socijalna uključenost kroz ojačanu IRIS network. Ovaj projekat implementira LIR CD i ASB South East Europe a finansira Europska Unija u BiH.

Socijalni medijski karavan okupio je deset novinara iz redakcija širom BiH. Novinari su pored „živih primjera“  ulestvovali u obuci, radionicama i predavanjima branitelja ljudskih prava, novinara i eksperata iz BiH.  

Tokom četiri dana, koliko je Media karavan trajao, novinari su imali  priliku posjetiti organizacije, članice IRIS mreže, koje pružaju socijalne usluge djeci bez roditeljskog staranja, starim i iznemoglim licima, djeci s ulice, romskoj populaciji.

Cilj jačanje slobode izražavanja i ravnopravnosti u medijima u cilju senzbilizacije izvještavanja o društvenoj uključenosti marginaliziranih grupa i socijalnom poduzetništvu.

Putovanje je započelo u Mostaru, u Udruženju Naša Djeca. Nakon interesantne i inspirirajućeg primjera iz ove organizacije Karavan je drugi dan nastavio do Sanskog Mosta gdje su novinari imali priliku upoznati se s radom Udruženja Centar Fenix kao i Staračkim domom Zlatna Jesen koji je Udruženje Fenix i  osnovala.

Trećeg dana učesnici Social Media Caravana stigli su u Banja Luku gdje su im domaćini bili Udruženje Nova generacija i Servis centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice” Banja Luka.

Ove dvije organizacije, ne samo da dijele isto dvorište već i izvrsnost u radu s ranjivom društvenom grupom, djecom i mladima. Karavan je nakon ove inspirativne posjete nastavio putovanje ka Bijeljini, gdje su učesnici imali priliku vidjeti i čuti još jednu izvrsnu priču u još jednoj članici IRIS mreže – Otaharin Bijeljina.

Ovom posjetom Social Media Caravan stigao je do kraja. No to je tek početak priča koje će novinari, učesnici Karavana ispričati i pokazati svojoj publici, te na taj način promovisati rad udruženja, članica IRIS network. Udruženja koja svojim radom mijenjaju sliku bosanskohercegovačkog društva kroz adresiranje i rješavanje izazova s kojim se susreću ranjive grupe.

Najnovije vijesti