Projekat za podršku zapošljavanju lica s intelektualnim poteškoćama

by nov 5, 2019Vijesti0 comments

Projekat za podršku zapošljavanju lica s intelektualnim poteškoćama

by | nov 5, 2019

Članica Iris mreže, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banja Luka realizuje projekat  Socijalno preduzetništvo – prepreke i perspektiva sufinasiranog od  grada Banja Luka, a  u okviru programa „Banja Luka ljudskog lica“.

Rad i zapošljavanje imaju vrlo važnu ulogu u životu osobe sa intelektualnim teškoćama kao neizostavni doprinos očuvanju  preostalih sposobnosti te njihovom uključivanju u sveobuhvatne vrednovane životne aktivnosti, a koje podrazumijevaju:

  • Prisutnost u zajednici
  • Sudjelovanje u zajednici
  • Mogućnost razvoja kompetentnosti
  • Mogućnost izbora i ostvarivanje prava

Svaki čovjek samo radom ostvaruje prijeko potrebnu socijalnu i građansku ulogu. Pomoću rada pronalazi svoje mjesto u zajednici, osjeća se vrijednim  i ostvaruje ekonomsku samostalnost.

Sveobuhvatni cilj projekta Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banja Luka je:

  • promocija razvoja i samoodrživosti socijalnog preduzetništva, da bi se smanjila socijalna isključenost lica sa invaliditetom  i drugih marginalizovanih grupa
  • Učiniti vidljivim potencijale lica sa intelektualnim poteškoćama

“Uz stručnu podršku, 19 lica sa intelektualnim poteškoćama,  koji učestvuju u projektu zajedno sa stručnim timom,  izradiće ekološki  didaktički materijal koji ćemo do kraja decembra 2019. godine donirati osnovnim  školama na teritoriji grada Banjaluke,  institucijama koje se bave djecom, nevladinim organizacijama i drugima.  Izradićemo preko  650 komada ekološkog didaktičkog materijala čime ćemo pokazati potencijale ove populacije”, ističe Gordana Ilić, predsjednica ovog udruženja. Ona naglašava da im je namjera da donacijom daju doprinos zajednici opremajući škole didaktičkim materijalom i ističe da će najveću korist imati djeca koja koriste ovaj material.

“Ovako i razbijamo predrasude o populaciji koja učestvuje u izradi ovih materijala.  Projektom želimo i unaprijediti proces zapošljavanja lica sa invaliditetom i  dati  doprinos razvoju socijalnog preduzetništva.         Na kraju želimo rezultate koji će  identifikovati  resurse i sve prepreke koje nam stoje na putu da bi socijalno preduzetništvo  u našoj lokalnoj zajednici zaživjelo u praksi i bilo samoodrživo “, zaključuje Gordana Ilić.

 

Najnovije vijesti