Predstavljamo članice IRIS mreže: UHO Ruhama

by mar 21, 2019Vijesti0 comments

Predstavljamo članice IRIS mreže: UHO Ruhama

by | mar 21, 2019

Udruženje humanitarna nevladina organizacija Ruhama osnovano je u Zenici 1993. godine sa jednim osnovnim ciljem: pomoći starijim i bolesnim ljudima u nevolji kroz projekat zdravstvene/palijativne njege i učiniti im ostatak života dostojanstvenim i kvalitetnim.

Od tada do danas svakodnevno se sreću sa brojnim problemima, uključujući nedostatak zakonske regulative  kada je upitanju finansiranje NVO i nerješena problematika kontinuiranog finansiranja  istih naročito kada su u pitanju lica treće životne dobi.

Foto:https://www.facebook.com/RuhamaZenica/

«Pored toga, brojni su problemi vezani za poremećene međuljudske odnose u porodicama, naročito kada su u pitanju starija i bolesna lica, odnosno socijalni slučajevi koji su ostavljeni na milost i nemilost u svojim domovima. Ostavština koja ostaje iza ovih ljudi proizvodi nesuglasice unutar porodice, jer materijalizam  nema osjećaja  za humanost!», ističu u ovom udruženju.

Ovi problemi ipak nisu spriječili UHO Ruhamu da niže brojne uspjehe. Tako su nakon 25 godina rada uspjeli da uspostave kvalitetnu komunikaciju sa Centrom za socijalni rad, u kojem se teškim socijalnim slučajevima pomaže u svim životnim segmentima.

«Na inicijativu Centra za socijalni rad, starijim i bolesnim ljudima ne samo da pružamo dostojanstven ostatak života uz kvalitetnu zdravstveno/palijativnu njegu, nego i zajedno pomažemo u rješavanju njihovih  životnih problema inicirajući međusobnu slogu  i pomirenje istih», kažu u udruženju.

Foto: https://www.facebook.com/RuhamaZenica/

Ipak, kao najveći uspjeh, ističu otvaranje „Centra za zbrinjavanje i njegu starih i iznemoglih lica“ sa medicinskim  nadzorom i  kompletnom  njegom za  lica treće životne dobi uz pomoć medicinskog tima i to 24 časa.

Ova organizacija članica je IRIS mreže, a umrežavanje nevladinih organizacija koje se bave istom problematikom smatraju izuzetno važnim.

«Zajednički možemo donositi važne odluke koje su  od krucijalnog značaja za unaprijeđenje rada NVO. Kao npr. lobiranjem, zahtjevima  i izmjenama zakonskih regulativa upućenim prema vladi kada je upitanju pružanje  mješovitog sistema socijalnih usluga. Drago nam je da smo članica IRIS mreže, jer stičemo razmjenu  iskustava», zaključuju u Ruhami.

Najnovije vijesti