Prezentacije Porodične grupne konferencije održane u Bosanskom Grahovu i Drvaru

by dec 17, 2019Vijesti0 comments

Prezentacije Porodične grupne konferencije održane u Bosanskom Grahovu i Drvaru

by | dec 17, 2019

Prezentacije Porodične grupne konferencije (PGK) za stručne saradnike iz osnovnih i srednjih škola, predstavnike nevladinih organizacija i predstavnike insititucija održane su u Bosanskom Grahovu i Drvaru u okviru projekta “Promovisanje i zaštita prava ugrožene djece” koji finansira Evropska unija, a implementiraju ga LIR Civilno društvo (LIR CD) i Arbeiter Samariter Bund (ASB).

Porodičnoj grupnoj konferenciji u Bosanskom Grahovu prisustvovali su predstavnici gradske uprave, NVO sektora, granične policije i osnovne škole. Prisutni su upoznati sa modelom PGK i njegovom primjenom u školama i Centru za socijalni rad. Međutim,  oni su konstatovali da je model dobar, ali i teško primjenjiv u njihovoj sredini zbog nedostatka stručnog kadra.

“Porodična grupna konferencija je odličan model za djecu iz disfunkcionalnih porodica, ali nažalost nije primjenjiv u Bosanskom Grahovu iz razloga nepostojanja Centra za socijalni rad, a samim time i nepostojanja socijalnog radnika. Također, Osnovna škola funkcioniše bez psihologa i pedagoga.  Model bi bio primjenjljiv kada bismo imali stručni kadar i kada bi se radio kroz same institucije”, istakla je Milijana Kurilić iz Udruženja građanki Bosansko Grahovo, organizacije koja je članica IRIS mreže i uz čiju pomoć je organizovan ovaj događaj.

Na Porodičnoj grupnoj konferenciji u Drvaru su učestvovali stručni saradnici iz osnovne i srednje škole te predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti koji obavljaju poslove Centra za socijalni rad.

Učesnicima su prikazani kratki filmovi koji prikazuju tok Porodične grupne i detaljno je predstavljena metodologija rada. Za razliku od Bopsanskog Grahova, u Drvaru je ovaj model primjenjiv pa je uslijedila diskusija o mogućnostima njegove primjene u školama.

 

 

Najnovije vijesti