Covid 19, Udruga Altruist: Aktivnosti nastavljaju online

by apr 7, 2020Vijesti0 comments

Covid 19, Udruga Altruist: Aktivnosti nastavljaju online

by | apr 7, 2020

Udruga Altruist radi s djecom u riziku i u prevenciji rizičnih ponašanja. Radimo na dvije lokacije, u Dnevnom centru i Terenskoj učionici u naselju Bafo. Naš program se sastoji od individualnog rada s učiteljicom, psihologom ili socijalnim radnikom. Nudimo pomoć pri školskom gradivu ili domaćoj zadaći, te instruktivnu nastavu. Također provodimo kreativno edukativne radionice prilagođene potrebama djece s kojima se rade. Osim toga, naši korisnici su i roditelji i cijele obitelji. Njima nudimo psihološko savjetovanje i podršku po potrebi.

S obzirom na izvanrednu situaciju zbog pojave COVID – 19, Dnevni centar i Terenska učionica su direktno s korisnicima prestali raditi 12.3.2020. godine, dan kada su i djeca prestala ići u školu. Osoblje je nastavilo raditi u prostorijama Centra na administrativnom djelu posla, i daljnjem planiranju rada u izvanrednim okolnostima. Nakon dodatnih uvedenih mjera od strane stručnog stožera HNŽ-a, odlučeno je da će sve osoblje nastaviti raditi od kuće na administrativnom dijelu posla, s redovitim sastancima zbog planiranja rada u idućem periodu, u izvanrednim uvjetima.

Nakon što su Dnevni Centar i Terenska učionica prestali direktno raditi s korisnicima sve naše aktivnosti su preseljene online i na društvene mreže. Svi roditelji su osobno kontaktirani i obaviješteni da Centar do daljnjeg neće raditi s korisnicima u svojim prostorijama, ali da je razvijen alternativni plan rada. On uključuje online komunikaciju putem Viber poruka ili poziva. Viber je izabran kao sredstvo komunikacije, jer mu većina naših korisnika ima pristup.  Preko Vibera, roditelji mogu dobiti potrebnu pomoć u školskom gradivu, domaćoj zadaći ili instruktivnu nastavu. Također dostupan im je psiholog i/ili socijalni radnik u slučaju potrebe za psihosocijalnom podrškom vezano za njihove ili dječje osobne potrebe ili vezano direktno za pandemiju. Također, oformili smo i Viber grupu gdje roditelji mogu pitati za pomoć u školi kod svoje djece. Grupa je oformljena s ciljem stvaranja zajedničke baze podataka svih zadataka koji su rađeni s djecom, ali i zbog mogućnosti međusobnog povezivanja naših korisnika. Osim toga, sve dodatne informacije i najave nekih događaja, obilježavanje važnih datuma kroz mjesec korisnici mogu pratiti još i na društvenim mrežama (Facebook). Važno je naglasiti da je Viber grupa napravljena s roditeljima, a ne s djecom, kako bi roditelje više aktivirali i uključili u rad s djecom te izbjegli prekomjerno korištenje mobitela kod djece.

Na alternativni plan rada naši korisnici su pozitivno reagirali i odmah ga prihvatili. Već nakon prvog kontakta, korisnici su prihvatili novi način rada i krenuli surađivati s našim osobljem. Suradnja je većinom vezana za školsko gradivo i domaću zadaću, budući da se i škola trenutno održava online. Što se tiče psihološkog savjetovanja preko telefona, postojalo je određeno vrijeme prilagodbe. Roditelji su većinom zvali zbog problema sa školskim gradivom, te bi se nerijetko ti razgovori pretvorili u savjetovanje. S obzirom na novonastalu situaciju, prepoznali smo da je i roditeljima potrebno savjetovanje kako će organizirati dan, kako motivirati djecu da rade i slušaju školsko gradivo od kuće i da ispunjavaju sve svoje školske obaveze. Također, roditelji se javljaju i s problemom održavanja discipline kod kuće i smišljanju aktivnosti za djecu. Pored toga, održavanjem komunikacije s roditeljima, možemo i pratiti na koji način se nose sa situacijom i je li im potrebna dodatna pomoć ili neka intervencija. Trenutno roditelji dobro reagiraju na ovakav vid savjetovanja i opušteniji su u traženju naše pomoći. Ovim načinom rada u stalnoj smo direktnoj komunikaciji s našim korisnicima, aktivno surađujemo i dobivamo stalne povratne informacije o našem radu, na osnovu kojih onda planiramo daljnje djelovanje i aktivnosti.

Naše aktivnosti vezane za obilježavanje značajnih datuma u godini i edukativno kreativne radionice koje su se provodile na tjednoj bazi se ne mogu održavati dok ne krenemo raditi s korisnicima u našem Centru. Ipak, sve naše planirane aktivnosti smo odgodili, i izrađujemo plan kada i na koji način će biti nadoknađene i provedene.

Pored toga, naši korisnici Terenske učionice u Bafo naselju su većinom socijalno ugrožene obitelji. Kod njih je trenutno prioritet materijalna pomoć, jer je dosta korisnika ostalo bez primanja u ovoj situaciji. Na osnovu toga, pored online komunikacije, radimo na osiguravanju sredstava i donacija, kao bi osigurali materijalnu pomoć našim ugroženim korisnicima.

Za sada, naš alternativni plan rada funkcionira. Naišli smo na pozitivnu reakciju naših korisnika. Važno je naglasiti, da je stručni tim u stalnoj međusobnoj komunikaciji i plan rada  prilagođava prema povratnim informacijama koje se dobivaju od roditelja i djece.

Najnovije vijesti