Migrantska kriza na granici Grčke i Turske

by mar 3, 2020Vijesti0 comments

Migrantska kriza na granici Grčke i Turske

by | mar 3, 2020

U sklopu medijske kampanje projekta “IRIS uMREŽavanje – Civilno društvo za zaštitu korisnika u sistemu upravljanja migracijama”  novinarka i kamerman BHTV su bili na licu mjesta i izvještavali o migrantskoj situaciji na granici Grčke/Turske u periodu od 10-12 marta 2020. godine. Ovaj projekat finansira Evropske komisija.

Hiljade migranata i dalje pokušavaju ući u Evropsku uniju na granici Grčke i Turske. Grčka vojska je i dalje na prelazu Evros.

Pojavile su se i informacije da bi u blizini ovog graničnog prelaza mogao biti izgrađen prihvatni centar za migrante. Iz Grčke izvještava reporterka Larisa Omerčić.

Ponovo sukobi na grčko-turskoj granici

Molotovljevi kokteli ponovo su letjeli preko grčko-turske granice dok se grupa migranata pokušavala probiti preko ograde tokom noći.

Grčka policija suzavcem i vodenim topovima nastojala je odbiti migrante i ugasiti vatru.

Incidenti su postali uobičajeni u posljednje dvije sedmice na graničnom prijelazu Kastanies – Pazarkule, na sjeveru granice duge 200 kilometara.

Na drugom mjestu velika grupa migranata navodno je prešla iz Turske u Grčku preko mora.

Preko Sredozemnog mora do Evrope

Samo je malo migranata uspjelo preći morskim putem otkad je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio Obalnoj straži da zaustavi migrante na moru 7. marta, navodeći zabrinutost za njihovu sigurnost.

U Atini je glasnogovornik Vlade Stelios Petsas ponovio optužbe da Turska koristi migrante kao pritisak da budu ispunjeni njeni zahtjevi Evropskoj uniji.

Migranti su požurili u graničnu zonu nadajući se da će preći u Evropu nakon što je Turska 29. februara saopćila da je granica otvorena i da ih više neće zaustavljati.

Grčka je tvrdo odgovorila i najavila da neće dopustiti da iko ilegalno uđe iz Turske.

Evropska unija podržala Grčku

Čelnici EU-a, koji ustrajavaju na tome da granice ostanu zatvorene, u skladu sa sporazumom s Turskom iz 2016, podržali su Atinu.

Prema sporazumu, Evropska unija obećala je milijarde dolara Turskoj da primi milione uglavnom sirijskih izbjeglica i zadrži migrante, koji žele u bogate evropske zemlje, dalje od granice.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je ove sedmice da njegova zemlja želi da sporazum bude izmijenjen.

Ankara kaže da Unija nije održala obećanja i da se ne može više nositi s novim izbjeglicama iz posljednje zone sukoba u Siriji.

Erdogan se u utorak treba sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Istanbulu, a ta tema dominirat će razgovorima.

Frontex poslao još 100 čuvara

Evropska granična služba (Frontex) poslala je još 100 čuvara na grčku granicu, kao pomoć u zaštiti EU-a od masovnog priljeva migranata, prenosi Tanjug.

Slanje čuvara iz 22 zemlje EU-a dio je šire pomoći koju je Atina zatražila radi hitne intervencije povodom stanja na granici.

Frontex je već poslao 500 svojih ljudi u Grčku, kao i 11 brodova i drugu opremu.

Generalni direktor Frontexa Fabrice Leggeri istakao je da je zaštita slobode, sigurnosti i pravde u EU-u zadatak svih njenih članica i da prisustvo čuvara iz raznih evropskih zemalja u Grčkoj upravo to ilustrira.

Predviđeno vrijeme trajanja hitnih intervencija Frontexa na grčkoj granici jest dva mjeseca, ali bi moglo biti produženo ako to bude neophodno.

Najnovije vijesti