Covid 19, Servis Centar “Tračak Nade”: “Svaki dio jednako je bitan”

by apr 14, 2020Vijesti0 comments

Covid 19, Servis Centar “Tračak Nade”: “Svaki dio jednako je bitan”

by | apr 14, 2020

S obzirom na vanrednu situaciju, koja isključuje masovno okupljanje i manifestacije, alternativno riješenje Servis Centra  “Tračak Nade” iz Foče je bilo da putem društvenih mreža obilježe  Svjetski dan svjesnosti o autizmu i na taj način razbiju  predrasude o tome da je autizam bolest i da djeca s autizmom žive zatvorena u svom svijetu.

“Želimo istaći njihove sposobnosti, a ne njihove nedostatke i poslati poruku da oni samo na drugačiji način percipiraju svijet oko sebe i da im je podrška svih nas jako važna. Uoči Svjetskog dana svjesnosti o autizmu realizovali smo online kreativnu radionicu za članove Udrženja i volontere putem video konferencije.

Cilj radionice je bio da volonteri SC Tračak nade Foča, te djeca uz asistenciju roditelja, braće i sestara, a uz direktne instrukcije stručnog tima, naprave rekvizite planirane za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Radionica je protekla veoma uspješno.

Pored sticanja novih praktičnih vještina, korisnici su kroz ovu radionicu podsticali finu motoriku, kreativnost, pažnju i koncentraciju. Obzirom da su u radionici učestvovali i volonteri i stručni tim, osjećaj usamljenosti zbog socijalne izolacije je znatno snižen. Iako svi zasebno iz svojih domova, ipak zajedničkim trudom i kreativnošću, složili smo još jednu slagalicu, te na taj način pružili podršku osobama iz spektra autizma”, istakli su iz ove organizacije.

Najnovije vijesti