Predstavljamo članice IRIS mreže: Udruženje «Oaza»

by apr 29, 2019Vijesti0 comments

Predstavljamo članice IRIS mreže: Udruženje «Oaza»

by | apr 29, 2019

Udruženje Oaza iz Trebinja  je humanitarna, neprofitna, nestranačka, nepolitička, nevladina, anacionalna organizacija, u potpunosti nezavisna i samostalna u izvršavanju programskih zadataka i ciljeva. Osnovana je u martu 1999. godine na inicijativu profesora iz istočne Hercegovine.  Misija ”Oaze ” je da pruži razne oblike pomoći djeci,mladima i ženama.

Nedeljka Ilijić, izvršna direktorica “Oaze” na izložbi fotografija “Hercegovke”

Ciljevi ove organizacije su da se omogući građanima (prvenstveno djeci,mladima i ženama) da u skladu  sa Ustavom i zakonima, na demokratskim principima doprinesu  edukaciji građana o principima demokratskog odlučivanja; afirmaciji žena i mladih i njihovom angažovanju u društvu, poboljšanju položaja građana na radu i u drugim aktivnostima; poboljšanju materijalnog položaja građana i njihovom uključivanju u rekreacijske djelatnosti, boljem i bržem zapošljavanju; stručnom i opštem obrazovanju; zaštiti žena-majki maloljetne djece; zaštiti i unapređivanju zaštite životne okoline; zdravstvenoj, psiho-socijalnoj zaštiti djece, mladih, žena i porodice; izmjeni zakonskih i drugih propisa i akta,odnosno njihovih eventualnih diskriminatorskih odredba, izgradnji civilnog društva; smanjenju svih oblika nasilja prema ženama i djeci; aktivnoj ulozi žena u javnom životu; humanizaciji odnosa među polovima zalaganjem za jednake mogućnosti oba pola; uspješnom ostvarivanju svih humanitarnih i kulturnih aktivnosti, ostvarivanju saradnje sa drugim udruženjima.

Udruženje «Oaza», članica je IRIS mreže, a umrežavanje smatraju benefitom, jer imaju mogućnost za razmjenu iskustava, mišljenja, povezivanja i rješavanja istih ili sličnih problema.

Niz uspjeha

A ovo udruženje je tokom proteklih godina ostvarilo brojne uspjehe. Već sa prvim projektom, čiji je cilj bio pomoć ženama u prigradskim naseljima u Hercegovini, više od stotinu nezaposlenih žena je uključeno u 13 malih profitabilnih projekata i njihova uloga je osnažena kroz jačanje socio-ekonomske moći porodice. U saradnji sa Centrom za djecu sa posebnim potrebama, organizovali su i produženi boravak u školama za djecu sa nizom vannastavnih aktivnosti.

«Naši napori da povećamo interes kod djece za rad omladinskog centra u Trebinju i da ih uključimo u razne obrazovne aktivnosti doveli su i do otvaranja prvog internet kluba u Hercegovini. ‘Oaza’ je serijom predavanja u hercegovačkim školama učestvovala i u projektu sprečavanja trgovine ljudima i članica je mreže Ring . Tekući projekti uključuju ‘Veselu ulicu’ za djecu, više dječijih sportskih aktivnosti, pomoć djeci sa posebnim potrebama i pomoć u uključivanje u sredine za djecu povratnika. Takođe u nizu projekata radili smo na implementaciji Zakona o ravnopravnosti polova, kao i na upozoravanju  opasnosti od mina pod pokroviteljstvom BH MAC-a, Federalnog ministarstva civilne zaštite kao i Crvenog krsta Trebinje», ističu u ovom udruženju.

Kao članice mreže BiN-a (Mreža bosanske inicijative), bili su podržani od Danske vlade u implementaciji projekta „Ulaganje u ljude“ koji je imao za cilj da ojača kapacitete NVO sektora u opštini Trebinje i razvoj zajedničke platforme koja bi uključila nevladine organizacije, organizacije civilnog društva i lokalne vlasti u procesu osnaživanja civilnog društva na lokalnom nivou.

«Podržani  od istih, sproveli smo  kampanju pod nazivom ‘Zdravlje za sve’, koja je  imala za cilj sagledavanje kapaciteta postignutih implementacijom projekta Porodične medicine na području  opštine Trebinje, kao i načina za nastavak primjene ovog koncepta primarne zdravstvene zaštite u našoj opštini, što smo i uspjeli, jer je na području naše lokalne zajednice ponovno pokrenuto registrovanje za porodičnog ljekara», kažu u udruženju.

Ponosni su na mrežu saradnika, a umrežavanje smatraju benefitom

Sposobni i jaki

«Oaza» je takođe članica mreže RUZ (Razvoj uz učešće zajednica) i u  saradnji sa Fondacijom MOZAIK radili su na implementaciji Akcije u zajednici.

Podržani od strane UNDP implementirali su projekat  ‘Jednostavnije je nego što mislite- tolerancija i ljudska prava u tri srednje škole o poštovanju ljudskih prava i multietičkoj toleranciji.

Pored navedenih, Udruženje «Oaza» je implementiralo i trenutno realizuje još niz različitih projekata, a neki od njih su: „Sugrađani-rijeke nisu odlagalište otpada“ čiji je cilj  čišćenje rijeke Trebišnjice; projekat pod nazivom ”Otvorenog srca” koji za dugoročan cilj ima realnije i bez predrasuda prepoznavanje, prihvatanje i rješavanje potreba djece sa posebnim potrebama; „Zlatni put hercegovačkog meda“ –projekat koji će pridonijeti podizanju standarda života u ruralnim područjima povećanjem prihoda od turističkih posjeta kroz  tradicionalnu proizvodnju  pčelinjih proizvoda i mnogi drugi.

U «Oazi» su naročito ponosni na mrežu svojih članova, dobrovoljaca i prijatelja koja uključuje visokoobrazovane i veoma motivisane ljude, profesore, psihologe, ljekare, pravnike, ekonomiste…

Najčešće se suočavaju sa problemom nasilja nasilje, bilo da je riječ o vršnjačkom ili porodičnom nasilju te sa problematikom inkluzije osoba sa posebnim potrebama. Ali, kako ističu, odlučni su da poboljšaju život djece, žena, porodice u Hercegovini, a sa ogromnim iskustvom potkrepljenim brojnim sertifikatima, smatraju se sposobnim i jakim!

 

Najnovije vijesti